Страници

вторник, 20 юли 2010 г.

Кърменето

Кърменето е здравословно и за майката и за детето и най-често доставя удоволствие. Въпреки всичко много жени не кърмят или кърмят само известно време, защото "изобщо" нямат или "имат твърде малко" мляко. В много редки случаи причините за това са у майката. Най-често става дума за погрешни напътствия в болницата, незнание как функционира гърдата или ако не се получава е виновно изкуственото хранене (дохранване)на бебето.



Как функционира гърдата

Продукцията на мляко е непрекъсната смяна на търсене и предлагане. Когато детето суче на гърдата, продукцията на мляко се стимулира. Колкото по-рано и по-често в първите часове и дни поставяте бебето на гърда толкова по- лесно тече ,млякото.

Старх и пренапрежение могат да нарушат рефлекса за отделяне на мляко. Тогава детето може да изсуква само млякото, което се е събрало в млечните канали на жлезата. За да даде сигнал за ново производство, една жлеза в мозъка трябва да осигури хормона окситоцин. Ако това не се случи, детето не може да стигне до т. нар. "задно мляко". Резултатът е подутини, млечен застой и възпаление на гърдите.
Нарочното разтоварване може да стимулира оттока на млякото. За това помагат топъл душ, масажи, автогенен тренинг и други разтоварващи методи.

Кърмене през първите дни

Не разрешавайте на болничния персонал да храни вашето дете за това, че през първите два три дни нямате все още кърма. Не бива да се страхувате че то ще прегладнее докато млякото ви потече. Докато не е загубило повече от 10 процебта от теглото си, всичко е наред.
Безкритично дохранваните деца често създават проблеми при кърменето. Те се поставят полусити на гърдата и не са свиканали да се напрягат при сученето, тъй като отворът на биберонае твърде голям. Освен това те често получават твърде сладка храна. Нищо чудно, че майчината гърда вече не им харесва.
Освен това има още една медицинска причина да отклонявате дохранването с готово мляко: деца, кито -фамилно обусловено- са с повишена сколонност към алергии, по-често развиват алергия, ако през първите дни приемат препарати на кравето мляко.

Кърменето изисква време и търпение. Не с еизмъчвайте с точно определено време за кърмене. Някои бебета сучат бързо, други с удоволствие - по цял час. Не поставяйте детето си на гърда под часовник. Обичайният за много болници режим на кърмене през четири часа често води до хленчещи деца, които трябва да бъдат успокоявани с подсладен чай.
Започва един кръговрат. Детето идва да суче полусито, не се образува ново мляко. И вече принадлежите към жените които имат "твърде малко мляко".
Оставете на първо време детето да си суче винаги когато иска. Няма да преяде и по-късно само ще намери своя ритъм.
Ежедневната церемония по меренето произвежда нужен натиск за постижения. Достатъчен е контролът на теглото за седмица. За този период детето би трябвало да наддаде със 70 до 150 грама. Сигурен признак за това, че детето се храни достатъчно, са шест до осем пъти мокри пелени на ден.


Техника на кърмене
-правете го удобно за вас и вашето дете. Стерсът и неспокойствието пречат на млечния отток.
- при сученето детето трябва да захапва не само гръдното зърно, но и част около него, тъй като иначе гръдните зърна много лесно се разраняват.

- носът на кърмачето трябва да е свободен. Притискайте гърта пред носа му с показалец.

- ако детето има трудности да захапе зърното, тъй като гърдата е твърде пълна, преди поставянето му би трябвало да изцедите малко мляко.

- поставяйте детето и на двете гърди така, че млечната продукция да се стимулира равномерно. Следващия път започнете с гърдата от която е сукало последно.

- пийте много вода вие отделяте много течности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар